Duurzaamheid bij refurbed

Sinds onze oprichting hebben we:

*Besparingen vergeleken met de aankoop van nieuwe producten, gebaseerd op milieueffectgegevens van ons rekenmodel dat geverifieerd is volgens ISO 14040/44. Virtueel waterverbruik is een methode die rekening houdt met regionaal watergebruik in de toeleveringsketen.

270.000 t

CO2 bespaard*

Virtueel WATER bespaard*

E-WASTE bespaard*

885 t

CO2

Duurzaamheidsrapport 2023 downloaden

Onze visie

Ons doel is om consumptie duurzaam te maken. We zijn ons ervan bewust dat de huidige manier van consumeren allesbehalve duurzaam is. We zetten ons in om een toekomst vorm te geven waarin duurzaam consumeren de norm is.

Onze missie

We bereiken onze visie door het leidende platform voor duurzame producten en diensten te bouwen.

Bekijk de belangrijkste hoofdstukken van ons duurzaamheidsrapport in een beknopte vorm. Voor uitgebreidere informatie kun je het duurzaamheidsrapport 2023 downloaden of de productvoetafdrukken (CO2-uitstoot, elektronisch afval, virtueel waterverbruik) van duizenden producten bekijken in ons Excel-overzicht.

De hoofdpunten

01.

Het 'waarom'

Lees meer >

02.

Van linear naar circulair

Lees meer >

03.

Ons politieke engagement

Lees meer >

04.

Het refurbishment proces

Lees meer >

05.

Onze kwaliteitsbelofte

Lees meer >

06.

Duurzaamheid bij refurbed

Lees meer >

07.

Ons ISO 14040/44 geverifieerd rekenmodel

Lees meer >

08.

Hoe we onze besparingen hebben berekend

Lees meer >

09.

Ondersteuning van milieu-beschermings-projecten

Lees meer >

10.

Onze partners

Lees meer >

Het 'waarom'

Onze reis begon in 2017 met de visie om consumptie duurzaam te maken. Door de levensduur van laptops, smartphones en tablets te verlengen, willen we een meetbare bijdrage leveren aan de bescherming van het milieu. Door de circulaire economie te bevorderen, verminderen we de negatieve impact die we als samenleving op onze planeet hebben. Zeven jaar later zijn we meer dan trots om jullie betere gegevens, meer onderzoek en een impactportfolio van milieubeschermingsprojecten te kunnen presenteren, die zowel voor mens als planeet positieve effecten opleveren.

We willen deze gelegenheid aangrijpen om terug te kijken op onze successen in het verminderen van CO2-uitstoot, elektronisch afval en waterverbruik: In de afgelopen zeven jaar hebben we door de verkoop van meer dan 4,8 miljoen refurbished apparaten in totaal ongeveer 270.000 ton CO2, 94 miljard liter water en 885 ton elektronisch afval bespaard vergeleken met de aankoop van nieuwe producten. We hebben een transformatieve beweging op gang gebracht – en dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder jullie: onze klanten, vrienden, refurbishers, partners en community.

01.

02.

Van linear naar circulair

Lineare economie

Circulaire economie

03.

Ons politieke engagement

Ons politieke engagement is gebaseerd op drie pijlers: Ten eerste, onze inspanningen op het gebied van public affairs, waarin we onze standpunten over de circulaire economie en refurbishment inbrengen in het wetgevingsproces op nationaal en EU-niveau. Dit doen we door middel van reacties tijdens beoordelingsprocessen van nieuwe wetten, door deelname aan werkgroepen zoals de Circular Economy Task Force, of zelfs in persoonlijke gesprekken met besluitvormers, zoals bij het bezoek van de Oostenrijkse minister van Milieu Leonore Gewessler aan ons kantoor.

De tweede pijler is de samenwerking met gelijkgestemden. We zijn lid van meerdere verenigingen in Oostenrijk en Duitsland, evenals in Brussel, die de belangen van de circulaire economie vertegenwoordigen. Voorbeelden hiervan zijn de European Refurbishment Association EUREFAS, de Right to Repair Campaign, het Circular Economy Forum Austria en de Bundesverband Nachhaltige Wirtschaft in Duitsland. Hier brengen we onze expertise en standpunten in, gebruikmakend van het grotere politieke gewicht van de verenigingen, aangezien deze met de stem van vele gelijkgestemde bedrijven kunnen spreken.

Voor veel van onze klanten is duurzaamheid net zo'n belangrijk onderwerp als voor ons. Daarom zijn we actief over politieke onderwerpen via onze sociale media kanalen, onze blog en dit duurzaamheidsrapport, en nodigen we onze volgers uit om mee te doen. Zo creëren we samen verandering!

04.

Het refurbishment proces

CO2

270.000 t

CO2 bespaard*

885 t

E-waste bespaard*

94 mld L

Water bespaard*

> 6,6 mln

Bomen geplant**

08.

Onze besparingen in detail

Tussen 2018 en 2024 hebben we meer dan 6,6 miljoen bomen geplant, iets waar we erg trots op zijn. Sinds februari 2024 ondersteunen we verschillende zeer effectieve milieubeschermingsprojecten, van holistische, natuur-gebaseerde benaderingen zoals het herstel van landschappen tot het recyclen van elektronisch afval en innovatieve CO2-afvang uit de lucht.

De winning en verwerking van grondstoffen voor de productie van elektronische apparaten vereisen en vervuilen grote hoeveelheden water. Door refurbishment wordt het waterverbruik drastisch verminderd.

Door de levenscyclus van elektronische producten te verlengen, voorkomen we elektronisch afval.

Vergeleken met nieuwe apparaten bespaart refurbishment een groot deel van de CO2-uitstoot.

Verwijderen data

Oude gegevens worden verwijderd, de opslagruimte wordt overschreven en het apparaat wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Testen apparaat

Onderdelen vervangen

Onderdelen worden indien nodig vervangen. Reparaties worden uitgevoerd door experts; individuele onderdelen worden vervangen door equivalente onderdelen.

Reinigen en updaten

Uiterlijke gebruikssporen (afhankelijk van de optische staat) worden verwijderd door te polijsten en te reinigen. Indien nodig worden upgrades van het besturingssysteem uitgevoerd.

Grading van het apparaat

Technische experts of laserapparaten toetsen het uiterlijk van het apparaat aan onze richtlijnen voor uiterlijke staat ("uitstekend", "zeer goed", "goed").

Tot slot wordt het apparaat via onze marktplaats verkocht en geleverd met een proefperiode van 30 dagen en een minimale garantie van 12 maanden.

Alle apparaten die via refurbed worden verkocht, ondergaan een 40-stappen refurbishmentproces.

05.

Onze kwaliteitsbelofte

De kwaliteit van de producten heeft bij ons de hoogste prioriteit. Om het risico voor onze klanten te minimaliseren, heeft elk product een proefperiode van 30 dagen en een garantie van minimaal 12 maanden.

We hanteren een meerfasige benadering van kwaliteitsmanagement. Kwaliteitsborgings- en controlemechanismen zorgen ervoor dat alleen leveranciers met de beste producten op ons platform verkopen. Alle refurbed producten moeten moderne softwaretests doorstaan, en een verslag van het refurbishmentproces legt het proces en de exacte staat van elk product vast. Op basis van ad-hoc kwaliteitscontroles en automatische waarschuwingssystemen, evenals een gedetailleerde beoordeling van de leveranciersprestaties, zorgen we ervoor dat de productkwaliteit voldoet aan de eisen van refurbed. Tot slot voeren we bij onze leveranciers steekproefsgewijze kwaliteitscontroles uit via mystery shopping om mogelijke blinde vlekken te identificeren.

Met dit uitgebreide kwaliteitsmanagementsysteem zorgen we ervoor dat alleen de beste refurbishers via ons platform verkopen.

07.

Ons ISO 14040/44 geverifieerd rekenmodel

In onze zoektocht naar innovatie hebben we in 2023 opnieuw de expertise van Fraunhofer Austria ingezet om iets revolutionairs te creëren. Ons doel was om een geverifieerd rekenmodel te ontwikkelen waarmee we de milieu-impact van duizenden smartphones, tablets en laptops kunnen meten.

Zo werkt het: We voeden het model met technische gegevens, bijvoorbeeld voor een iPhone 12: informatie over de opslagcapaciteit (bijv. 64 GB) en andere gegevens zoals batterij en schermgrootte. Het rekenmodel is gebaseerd op een schat aan kennis en gegevens, en is geverifieerd door een onafhankelijke derde partij, GutCert volgens ISO 14040/44. Na het invoeren van de technische gegevens ontvangen we de volgende ecologische kengetallen:

 • - Besparingen op CO, elektronisch afval en virtueel waterverbruik [1] in vergelijking met een nieuw apparaat [2].
 • - Gegenereerde CO-emissies, elektronisch afval en virtueel waterverbruik in de 2e levenscyclus [2].
 • - Gedetailleerde uitsplitsing van de CO-emissies gedurende de 2e levenscyclus, inclusief transport, refurbishment, distributie door refurbed en gebruiksfase [2].

Ontdek de milieu-impact van duizenden smartphones, tablets en laptops in ons Excel-bestand.


© Refurbed Marketplace GmbH

EUREFAS

EUREFAS is de vereniging die de refurbishment-industrie in Europa vertegenwoordigt.

Contact

RIGHT TO REPAIR

Right to Repair is een alliantie van Europese organisaties die zich inzetten voor een systeemverandering rond reparatie om consumenten het recht te geven hun apparaten te repareren.

Heb je vragen of suggesties over milieubescherming, neem dan gerust contact met ons op.


sustainability@refurbed.com

PATCH

Patch is een platform dat bedrijven uit alle sectoren verbindt met 's werelds meest innovatieve projecten voor het verwijderen van CO2.

myclimate is een toonaangevende aanbieder van financiering, bewustwording en advies op het gebied van klimaatbescherming.

Minimise streeft ernaar elektronisch afval wereldwijd terug te brengen in de recyclingcyclus door middel van partnerschappen.

MINIMISE

MYCLIMATE

CARBONY

Carbony ontwikkelt op de natuur gebaseerde projecten voor koolstofverwijdering in de EU.

RUNNING TIDE

Running Tide, waar we via Patch mee samenwerken, is een innovatief bedrijf dat zich richt op de opslag van CO2 in de oceaan en de gezondheid van de oceanen.

10.

Onze partners

NEMEN

PRODUCEREN

WEGGOOIEN

NEMEN

PRODUCEREN

REFURBISHEN

RECYCLEN

HERGEBRUIKEN

Duurzaamheidsrapport 2023 downloaden
Productvoetafdruk ontdekkenProductvoetafdruk ontdekken

Novocarbo is een van de toonaangevende aanbieders van biochar in Europa, waarmee we via Patch samenwerken.

NOVOCARBO

De Nederlandse sociale onderneming, waarmee we via Minimise samenwerken, is opgericht met het doel elektronisch afval te verminderen.

CLOSING THE LOOP

ETHIOTREES

EthioTrees, in samenwerking met myclimate, bevordert de inkomstenverhoging van landloze boeren in het Noord-Ethiopische hoogland door het herstel van bossen en de ontwikkeling van ecosysteemdiensten.

ONE TREE PLANTED

Reforest Nation plant meer dan 15 inheemse boomsoorten om bossen te creëren die CO2 vastleggen en leefgebieden bieden voor de lokale biodiversiteit.

EDEN REFORESTATION

Eden Reforestation was vele jaren onze betrouwbare partner voor boomplantprojecten in verschillende landen op het zuidelijk halfrond.

We zijn opgericht met het doel om een positieve bijdrage te leveren en de milieu-impact van consumptie zoveel mogelijk te verminderen. Op deze pagina willen we je graag meer inzicht geven - en je voorstellen aan de verschillende pijlers van duurzaamheid waarop we bouwen.

94 mld L

Duurzaamheidsrapport 2022 downloaden

Der Refurbishment Prozess

Duurzaamheid bij refurbed

06.

09.

Ondersteuning van milieubeschermingsprojecten

Om onze bijdrage aan milieubescherming verder te vergroten buiten onze kernactiviteiten om, hebben we van 2018 tot begin 2024 voor elk verkocht product een boom geplant in samenwerking met de NGO Eden Reforestation Projects en anderen. Tegen februari 2024 hadden we in totaal meer dan 6,6 miljoen bomen geplant in sociale projecten over de hele wereld! We zijn erg trots op deze bijdrage - vooral omdat we ervan overtuigd zijn dat bomen een zeer waardevolle bijdrage leveren aan klimaatbescherming, die verder gaat dan alleen het opslaan van CO2. Desalniettemin hebben we erkend dat het planten van bomen alleen niet de meest effectieve aanpak is om onze omgeving te ondersteunen. Daarom investeren we nu in een portfolio van geselecteerde, zeer effectieve milieuprojecten die op de lange termijn impact hebben. Ons portfolio bestaat uit de volgende projecten:

- Herstel van landschappen: We planten niet alleen bomen met onze partner myclimate, maar herstellen ook ecosystemen in Ethiopië. De duurzame betrokkenheid van lokale gemeenschappen speelt hierbij een belangrijke rol.

- Innovatieve CO2-verwijdering: We ondersteunen innovatieve projecten die cruciaal zijn, maar vaak ondergefinancierd. Met Patch en Carbony bevorderen we Europese initiatieven voor het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer.

- Recycling van elektronisch afval: Slechts 20% van het elektronische afval wordt wereldwijd correct gerecycled. Samen met Minimise brengen we smartphones uit Ghana terug in de kringloop, via lokale partners en professionele recycling in Italië.

Doe mee aan onze reis naar een groenere toekomst!

Pijler 2: Vermindering van negatieve milieu-impact

Zodra we onze emissies hebben gekwantificeerd en inzichten van onze refurbishers hebben verkregen, wordt het verminderen van emissies cruciaal.

Enkele van onze doelen met betrekking tot Pijler 2 (Vermindering) zijn:

 • Vermindering van productemissies door samenwerking met refurbishers
 • Vermindering van interne emissies bij refurbed (exclusief refurbished producten)


Pijler 3: Financiering van milieubeschermingsprojecten

Naast het meten van de milieu-impact en het vaststellen van reductiestrategieën, is de financiering van milieubeschermings-projecten de derde pijler van onze milieustrategie.

Enkele van onze doelen met betrekking tot Pijler 3 (Financiering) zijn:

 • Financiering van hoogwaardige milieubeschermingsprojecten
  • Feb 2024: Strategiewijziging – Financiering van een gediversifieerd portfolio van hoogwaardige milieubeschermingsprojecten.

Meer details over de specifieke milieubeschermingsprojecten zijn te vinden in hoofdstuk 9.

Productvoetafdruk ontdekkenGutCert verificatie

[1] Virtueel waterverbruik is een berekeningsmethode die watergebruik langs de toeleveringsketen in acht neemt en weegt afhankelijk van de regionale beschikbaarheid. Het is een virtuele waarde die de lokale omstandigheden van het watergebruik in beschouwing neemt.

[2] De vergelijking met de respectievelijke nieuwe producten werd, indien beschikbaar, gebaseerd op fabrikantgegevens. Als er geen vergelijkingsgegevens beschikbaar waren, werd een berekening gemaakt op basis van het referentieproduct.

Als platform voor refurbished elektronica is ons bedrijfsmodel van nature gericht op duurzaamheid. Maar onze inspanningen stoppen hier niet. Onze visie is om onze negatieve milieu-impact zo veel mogelijk te minimaliseren.

De basis van onze milieustrategie rust op drie kernprincipes, die hieronder kort worden samengevat; meer gedetailleerde informatie is te vinden in ons duurzaamheidsrapport.


Pijler 1: Meten van onze milieu-impact

Het vastleggen van onze milieu-impact langs onze gehele waardeketen vormt het fundament van onze milieustrategie. Hoewel we als platform volgens het broeikasgasprotocol niet verplicht zijn de via ons verkochte producten in onze CO2-balans op te nemen, hebben we besloten dit toch te doen.

Enkele van onze doelen met betrekking tot Pijler 1 (Meten) zijn:
 • Uitbreiding van de meting van onze CO2-balans.
 • Meer metingen van milieu-impact van de producten die via ons platform worden verkocht, met betrekking tot CO2-equivalenten, water en elektronisch afval.
 • Inzicht van duurzaamheidsgegevens van onze refurbishers.

Meer informatie over ons door ISO 14040/44 geverifieerde rekenmodel is te vinden in hoofdstuk 7.

Download nu ons duurzaamheidsrapport 2022 en ontdek onze uitgebreide inspanningen voor een duurzame toekomst. Je vindt het meest recente rapport in de vorige sectie. Leer meer over onze milieubeschermingsmaatregelen, sociale initiatieven en partnerschappen. Blader door het rapport om kennis te maken met onze successen, doelen en visies.

Duurzaamheidsrapport 2022

De ontwikkeling van het rekenmodel is samengevat in ons duurzaamheidsrapport. Als je dieper wilt duiken, vind je daar ook rapporten van Fraunhofer over de ontwikkeling van de methodologie en de ecologische balans van de referentiemodellen.

Hieronder hebben we de gemiddelde waarden voor elke categorie opgesomd, gewogen naar het aantal verkochte eenheden via ons platform in 2023.

Milieu-impact
Refurbished 
smartphones
Refurbished 
tablets
Refurbished
laptops
⌀ CO2 -uitstoot 
in kg


Veroorzaakt:  12,9
 
Bespaard t.o.v. nieuw: 
83 % (=63,6)
Veroorzaakt: 19
 
Bespaard t.o.v. nieuw: 
80 % (=82)
Veroorzaakt: 61

Bespaard t.o.v. nieuw: 83 % (=326)
⌀ Virtueel waterverbruik in L

Veroorzaakt: 3.086,2 

Bespaard t.o.v. nieuw: 89 %
(=24.335)
Veroorzaakt: 3.755

Bespaard t.o.v. nieuw: 91 %
(=37.555)
Veroorzaakt:  13.827 

Bespaard t.o.v. nieuw: 85 % 
(=82.848)
⌀ E-waste in kg

Veroorzaakt: 43,6  

Bespaard t.o.v. nieuw: 77 % (=149,1)
Veroorzaakt: 21 

Bespaard t.o.v. nieuw: 96 % (=489)
Veroorzaakt 192

Bespaard t.o.v. nieuw: 89 % (=1.596)Technische experts testen het apparaat met goedgekeurde en gecertificeerde testsoftware om 100% functionaliteit te garanderen.